25.10.06

No Sponsors Movement


Παλαιότερα είχα γράψει ένα post με τίτλο YOU ARE STAR! το οποίο είχε καταπιαστεί με την κατάσταση στον καλλιτεχνικό χώρο και φυσικά με την υποτιθέμενη ελευθερία του εκάστοτε καλλιτέχνη που προσπαθεί να βγάλει προς τα έξω το δημιούργημα του ακέραιο και άθικτο από εξωτερικές παρεμβάσεις από τρίτους που στην τελική η μόνη τους σχέση με το αντικείμενο της Τέχνης είναι καθαρά οικονομικής φύσεως.
Παρακάτω παραθέτω μια πρόσφατη "συνέντευξη" των Active Member που φυσικά είναι σε Πρώτο Πρόσωπο. Αφού διαβάσετε το συγκεκριμένο άρθρο, θα διαπιστώσετε πως τέτοιες απόψεις και κινήσεις σπάνια συναντούμε σήμερα στις μέρες μας εφόσον όσο περνούν τα χρόνια, η βιομηχανία Άρτου & Θεάματος έχει γίνει κάτι παραπάνω από τυρρανική για τους καλλιτέχνες αλλά και για το αγοραστικό κοινό.
Επίσης, μια πολύ καλή πρωτοβουλία των Active Member είναι το No Sponsors Movement το οποίο εξηγεί την φιλοσοφία του γκρουπ που αφορά την άρνηση σπόνσορων και των διαφόρων "παρατρέχαμενων" που νοιάζονται για την προκοπή του καλλιτέχνη.
Καιρός είναι λοιπόν να ακολουθήσουν και άλλοι άνθρωποι-καλλιτέχνες το παράδειγμα των Active Member και μόνο χαμένοι δεν θα βγουν τόσο δημιουργικά αλλά και εκφραστικά.

4 σχόλια:

Bliss είπε...

an me dei o mixalhs me to armani to skoufaki 8a me kraskei:D

Sigmataf είπε...

Καλησπέρα blogfriend.
Ένα πράγμα μου έχει κάνει εντύπωση.

το Ν.S.M. Δεν μπορεί να είναι τρικ για το συγκεκριμένο καταναλωτικό του κοινό;
Μήπως εν τέλη το N.S.M.
είναι allternative sponsor;

Τι λες;

Άβατον είπε...

Προσωπικά δεν νομίζω πως συμβαίνει κάτι τέτοιο και αυτό γίνεται αντιληπτό αν ρίξει κανείς μια ματιά στην 20 χρόνη πορεία τους μέσα στον χώρο της μουσικής. Εξάλλου, είναι καλύτερα να αντιπροσωπεύει κάνεις τον εαυτό του όπως αυτός νομίζει από το να το κάνουν τρίτοι για λογαριασμό του συν του ότι οι Active Member ήταν το μόνο γκρουπ που έκανε μήνυση στον ΑΝΤ1, επειδή παίχτηκε τραγούδι τους στο Fame Story, χωρίς την άδεια τους εφόσον θεώρησαν πως σε μια τέτοια τηλεοπτική εκπομπή η παρουσιάση κομματιών τους δεν ήταν διαφήμιση αλλά δυσφήμιση για το ύφος του γκρουπ και για αυτά που πρεσβεύει τόσα χρόνια. Και δεν είναι μόνον οι Active Member που προσπάθησαν να αποτινάξουν τον μουσικό βιομηχανικό ζυγό από τις πλάτες τους. Παραπλήσια παραδείγματα αλλά με κοινό στόχο θα συναντήσετε στους Ωχρά Σπειροχαίτη, Αγγελάκας, Κωνσταντίνο Βήτα, Pearl Jam k.o.k.

Ανώνυμος είπε...

Θα συμφωνήσω με τον Άβατον. Ας μην είμαστε καχύποπτοι με ένα γκρουπ που έχει αποδείξει με τη διαδρομή του αν αυτά που λέει τα κάνει κι'όλας. Οι Active Members είναι φωτεινό παράδειγμα και ευτυχώς υπάρχουν και άλλα, εντός και εκτός ελλάδας.