17.7.08

"Αγάπη, όρισε με"


αγάπη η [aγápi] O30α : 1α.ψυχική διάθεση που κυριαρχείται από αισθήματα φιλίας, στοργής, συμπάθειας, τρυφερότητας, αφοσίωσης. ANT μίσος: Πατρική / μητρική / αδερφική / αγνή / άδολη / αιώνια ~. H τυφλή ~ της για το γιο της την κάνει να μη βλέπει τα ελαττώματά του . ~ για τα ζώα. Mε όλη μου την ~, κατακλείδα σε επιστολές. || ~ για την πατρίδα / την ελευθερία. β. ερωτικό συναίσθημα· έρωτας: Φλογερή ~. Tου ορκίστηκε αιώνια / παντοτινή ~. Tης έδειχνε σε κάθε ευκαιρία την ~ του. Kρυφή / μεγάλη ~. ΠAP έκφρ. όποιος χάνει στα χαρτιά* κερδίζει στην ~. || το αγαπημένο πρόσωπο· αγαπημένος: H ~ μου μου έστειλε ένα γράμμα. H Mαρία ήταν η πρώτη του ~. ~ μου (γλυκιά), προσφώνηση μεταξύ ερωτευμένων ή που απευθύνεται σε μικρά παιδιά. γ. (πληθ.) για εκδήλωση αγάπης συνήθ. στις εκφράσεις είναι όλο αγάπες. αγάπες και λουλούδια, για ωραιοποιημένη εικόνα της πεζής πραγματικότητας. ΦP είναι στις αγάπες τους, είναι σε περίοδο τρυφερότητας ή αγαθών σχέσεων. 2α. (θεολ.) αγάπη προς το Θεό και το συνάνθρωπο: H πίστη, η ελπίδα και η ~ είναι οι κυριότερες χριστιανικές αρετές. H ~ προς τον πλησίον. (έκφρ.) για την ~ του Xριστού, ως εκδήλωση αγάπης προς το Xριστό. β. Tο φιλί της αγάπης, που ανταλλάσσουν οι χριστιανοί ύστερα από την ακολουθία της Aνάστασης. γ. Aγάπη, η ακολουθία του εσπερινού την ημέρα του Πάσχα· δεύτερη Aνάσταση. 3. (ιστ.) Aγάπες, τα κοινά δείπνα των πρώτων χριστιανών. 4. μεγάλο και έντονο ενδιαφέρον για κτ. που μας προκαλεί ευχαρίστηση· πάθος*: ~ για την τέχνη / την επιστήμη / τα σπορ. Δεν έχει καμιά ιδιαίτερη ~ για τη μουσική. αγαπούλα η YΠOKOP στη σημ. 1β: ~ μου (γλυκιά), προσφώνηση μεταξύ ερωτευμένων. [ελνστ. ἀγάπη· αγάπ(η) -ουλα]

12 σχόλια:

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

ΑΓΑΠΗ= έννοια αντίθετη και συγκρουόμενη με αυτήν του Ego

Καλή σου μέρα κι' όμορφη!

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Άβατον είπε...

@Φύρδην-μίγδην,
χαίρομαι που κατάλαβες την νοηματική συνέχεια των Post. Πραγματικά με έκανες να χαμογελάσω με νόημα. :)

Άβατον είπε...

...Να τελικά που τα λεξικά δεν έχουν πάντα δίκιο και μπορώ να ορίζω καλύτερα την Αγάπη από αυτά...χαίρομαι όταν οι άνθρωποι εισπράττουν το ίδιο με μένα ;)

Άβατον είπε...

(βλ. Ego, +- Άπειρο)

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

- Ανταποδίδω το χαμόγελο..
:-)
- Βεβαίως και το θυμάμαι: "Όταν το ένα δεν προσπαθεί να επιβληθεί στο άλλο"
Απαιτείται συνεργασία.... προ πάντων...

Καλό σου βράδυ!!!

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Άβατον είπε...

U2 :)

Ανώνυμος είπε...

Agaph:....agaph gia ton eayto mas,gia thn oikogeneia,gia th fysh,tous filous,thn mousikh,tis texnes,thn ka8hmerinothta,thn douleia,to xrhma,thn diaskedash,tis diakopes,thn zwh....ma panw apo ola,gia ton syntrofo!ton ena kai monadiko.ekeinon gia ton opoio h agaph den 8a allaxei mia gia panta apo erwtikh morfh se kati allo...8a parameinei erwtikh agsph kai 8a exei merikes stagones apo tis alles morfes...afierwmeno ston N.
M.

Άβατον είπε...

@M,
η Αγάπη σαν συνειδησιακή κατάσταση ενός όντος δεν έχει καμία σχέση με την Αγάπη όπως την αντιλαμβάνονται οι περισσότεροι άνθρωποι. Αγαπώ τους γονείς μου, την δουλειά μου, το χρήμα, τα παγωτά, τον σκύλο μου, την ομάδα μου κ.ο.κ.
Το να Αγαπώ είναι τελείως διαφορετικό από το να ΕΙΣΑΙ Αγάπη. Το ένα είναι μια μορφή δράσης και το άλλο μια κατάσταση ατάραχης συνειδησιακής κατάστασης. Με την ίδια ευκολία που αγαπούμε την μια μέρα το ένα ή το άλλο, την επομένη μπορούμε να το μισήσουμε.
Το να ΕΙΜΑΣΤΕ Αγάπη όμως δεν έχει να κάνει με τους άλλους και τις εκάστοτε αντιδράσεις τους. Έχει να κάνει με μας και με το κατά πόσο έχουμε προσεγγίσει αυτό που λέμε κοσμική Αγάπη. :)

-Άπειρο+ είπε...

mporoume na mishsoume me agaph glyke mou,alla akoma kai ayto,aitia einai h agaph
M.

Άβατον είπε...

@-άπειρο+,
πάντοτε μπορούμε, φτάνει να θέλουμε.

-Άπειρο+ είπε...

3exases to ola sthn arxh ths protashs..
M.

Άβατον είπε...

@-άπειρο+,
το όλα αφορά το αμοιβαίο και το κοινό αίσθημα. Αν το προσωποποιούσα θα ήταν εγωιστικό.