12.1.07

Monitor Vs Mirandolina


Κάποτε, δύο άνθρωποι είχαν μια διαφωνία και αποφάσισαν να απευθυνθούν στον Σοφό της περιοχής τους. Αφού διέσχισαν δάση, ποτάμια και βουνά κατάφεραν να τον εντοπίσουν στην σπηλιά όπου διέμενε απομονωμένος από τους ανθρώπους και τα εγκόσμια εδώ και πολύ καιρό.
Βρήκαν τον γέρο Σοφό να κάθεται στην μέση της σπηλιάς με έναν νεαρό μαθητή του.
Ο ηλικιωμένος μοναχός όταν αντιλήφθηκε την παρουσία των δύο αντρών μπροστά από την είσοδο της σπηλιάς, σταμάτησε να μιλά στον μαθητή του και έστρεψε αυστηρά το βλέμμα του προς το μέρος τους, τότε οι δύο άντρες αφού χαιρέτησαν με ευγένεια και σεβασμό τον γέρο σοφό του εξιστόρησαν το πρόβλημα τους και του είπαν πως χρειάζονταν επειγόντως τη γνώμη του.
Ο δάσκαλος του Ζεν, άκουσε την αιτία του διαξιφισμού ανάμεσα στους 2 νέους, κι αφού συλλογίστηκε το πρόβλημα για μια στιγμή είπε:
"Αφού άκουσα προσεχτικά ξεχωριστά από τον καθένα την γνώμη του, μπορώ να πω με βεβαιότητα πως και οι δυο σας έχετε εξίσου δίκιο! Αυτή είναι η τελευταία μου κουβέντα και τώρα μπορείτε να γυρίσετε πίσω στο χωριό σας."
Οι νεαροί άντρες έμειναν αποσβολωμένοι να κοιτούν με μάτια γεμάτα έκπληξη τον γέρο μοναχό μην μπορώντας να πιστέψουν στα αυτιά τους μα από την άλλη δεν είχαν και το θάρρος να του αντιμιλήσουν. Με βαριά καρδιά έκαναν μεταβολή και πήραν τον δρόμο της επιστροφής με σκυμμένα κεφάλια.
Το ίδιο έκπληκτος έδειχνε και ο μαθητής του γέροντα αφού και κείνος στο άκουσμα της ετυμηγορίας του δασκάλου του, μην μπορώντας να καταλάβει τι εννοούσε, όταν απομακρύνθηκαν αρκετά από την σπηλιά οι 2 νεαροί, με χαμηλή και σταθερή φωνή ρώτησε τον γέρο Δάσκαλο του:
"Μα, Δάσκαλε πως γίνεται ανάμεσα σε 2 ανθρώπους να υπάρχει μια διαμάχη και να έχουν και οι δύο δίκιο;"
Ο Γέρος Σοφός με αδιάφορο ύφος αποκρίθηκε:
"Κι εσύ δίκιο έχεις"



Photo Source: http://ashesandsnow.org/

11 σχόλια:

ο μικρός πρίγκιπας είπε...

Εξαιρετικό!!αφού σταμάτησα τα γέλια μπορώ να γράψω οτι ο Γέρος Σοφός έχει πολύ δίκιο!!

Tamara de Lempicka είπε...

Με αντιλαλο τα γελια του μικρου απο πανω, το μονο που μπορω να σου πω ειναι: "Κι εσύ δίκιο έχεις"
;-)
Καλησπερα...

lee είπε...

Ελπίζω ο μικρος να το καταλαβε το μαθημα και να του απάντησε
"Δίκιο έχετε!"
Τις καλησπέρες μου.

Δημοτική Κίνηση Παύλου Μελά "Ανθρώπινη Πόλη" είπε...

Λαλώ κι εγώ σαν τα παιδιά και θυμίζω ότι σε μια εποχή πολυφωνίας δεν είναι δυνατόν να μένουμε σκυθρωποί. Μάλωσαν δύο και έγινε ό,τι γίνεται κάθε μέρα χιλιάδες φορές το 24ωρο σε όλο τον κόσμο. Και λοιπόν, σκέμα και γράφουμε για τον καβγά δύο Ινδών; Όχι βέβαια ούτε για το κράξιμο που τρώμε κάθε μέρα από μαθητές γράφουμε. Λογικό είναι και καθημερινό.

Ήθελα να πω να μην του δίνουμε πολύ σημασία-αξία και τελικά το έκανα μόνος μου.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Το τελευταίο σχόλιο ήταν δικό μου, από το blog της δημοτικής παράταξης. Sorry, τώρα το είδα.

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Τελικα το σιγουρο ειναι οτι το monitor εκλεισε και τη θεση του πηρε κατι αλλο...

Άβατον είπε...

Λοιπόν, το ζήτημα είναι πως το θέμα του Post προσπαθεί να μεταδώσει μέσα από την φιλοσοφία του Ζεν την σχετικότητα και την υποκειμενικότητα του Δικαίου καθώς το προσωπικό μας "δίκιο" πολλές φορές δεν είναι απλά μια αποκλειστική υπόθεση. Κάλλιστα αυτό το οποίο μπορεί να θεωρείται ως δίκαιο από την μία πλευρά μπορεί να είναι εξίσου δίκαιο και για την άλλη.
Μην ξεχνούμε πως πολλές φορές οι άνθρωποι βαφτίζουν την προσωπική του άποψη ως "αγώνα Δικαίου", ενώ στην ουσία δεν είναι παρά μια λανθάνουσα έκφραση του Εγώ τους.

Desposini Savio είπε...

...το δίκιο είναι υποκειμενικό.
Σωστός ο παππούς!

nahames nakanamoko είπε...

είναι απο τις ιστοριες που ισχύουν κ οταν τελειώνουν λες απλα:τι να πεις....

Ανώνυμος είπε...

Άλλη μια διδακτική ιστορία απο την ανατολή.... εγώ θα σχολιάσω την photo
φοβερές δημιουργίες .... αυτή η έκθεση φωτογραφίας..μακάρι να την δούμε κάποτε και Ελλάδα. Ξέρεις... η μουσική που ακούστηκε στην Νέα Υόρκη στα εγκαίνια της έκθεσης τραγούδησε η Lisa Gerrard και άλλοι αξιόλογοι καλλιτέχνες , έχει πέσει στα χέρια μου το soundrack ας το πούμε αλλά και το DVD της έκθεσης , φίλε είναι πραγματικά χάσιμο..... νομίζω ότι είσαι ο πρώτος έλληνας που βλέπω να γράφει , γνωρίζει για αυτή την έκθεση. Respect.

Χερετισμούς Γιάννης.

Άβατον είπε...

@Cyberviewer,
Πράγματι, η συγκεκριμένη έκθεση έκανε τεράστιο ντόρο στην Νέα Υόρκη και τα αποτελέσματα της ήταν κάτι παραπάνω από πρωτότυπα. Μοναδική στο είδος της εφόσον οι φωτογραφίες ήταν αποτέλεσμα αληθινών φωτογραφίων με επεξεργασία Photoshop.
Είχα γράψει τον Αύγουστο ένα Post για αυτήν την έκθεση...
http://the-law-of-4l.blogspot.com/2006/08/ashes-and-snow.html