17.8.06

Μικρόκοσμος

Καθημερινά εκπλήσσομαι από το πόσο σχετικοί / άσχετοι είμαστε επί παντός επιστητού.
Και το χειρότερο όλων είναι πως θεωρώντας πως γνωρίζουμε μόνο εμείς την πάσα αλήθεια, τις περισσότερες φορές συζητούμε ή διαφωνούμε με τόση ορμή και με τόσο φανατισμό προσπαθώντας να επιβάλλουμε την προσωπική μας αλήθεια (φυσικά πάντα για το "καλό" του συνομιλητή μας) στο μέγιστο βαθμό.
Έλα όμως που όταν η ίδια η ζωή έρχεται να μας διαψεύσει πότε δεν είμαστε έτοιμοι για μια τέτοια ανατροπή απόψεων (πολλές φορές και στάση ζωής), καθότι εγωϊστικά δεν θέλουμε επουδενεί να αποδεχθούμε τα όποια καινούργια δεδομένα μας επιβάλονται.

Εν ολίγοις, εκείνη η αείμνηστη δήλωση που είχε κάνει ο φίλος μου ο Σωκράτης πριν από χιλιάδες χρόνια (βλ. οίεσθαι ειδέναι α μη οίδεν) όχι μόνον είναι η μόνη αντικειμενική αλήθεια αλλά είναι και το μόνο πράγμα για το οποίο δεν ανέχομαι να διαπραγματεύομαι σε συζητήσεις μου με κάθε λογής στενόμυαλους.

Κοιτάζω γύρω μου και αυτό που συναντώ σε κάθε λογής διαφορετική έκφανση της ανθρώπινης ζωής είναι πως όλα είναι ποιημένα με σχετικές αλήθειες από άσχετους ανθρώπους.
Κοινωνικά συστήματα - οικονομικές πραγματικότητες - σχολική διαπαιδαγώγηση - μαζικές κοινητοποιήσεις - πολεμικές συρράξεις - απόψεις επί παντός επιστητού - διαπροσωπικές σχέσεις κ.ο.κ.....όλα είναι διαμορφωμένα και γινόμενα από την σχετική αντίληψη που έχουμε για εμάς, την πραγματικότητα που βιώνουμε και κατεπέκτασην τον ίδιο τον Κόσμο.

Όπως και να έχει το πράγμα δεν μπορούμε να ισχυριστούμε πως την ίδια πραγματικότητα βιώνει ο Έλληνας πολίτης τέτοια επόχη που λιώνει στις παραλίες σαν το Ιγκουάνα, με τον Παλαιστίνιο πολίτη που έβλεπε καθημερινά τις βόμβες να πέφτουν τριγύρω του σαν κουφέτα από τον αποτυχημένο γάμο του με το σόι του Ισραήλ. Αυτό είναι μια Μικροκοσμική πραγματικότητα σε εθνικό επίπεδο. Εκτός αυτού, υπάρχουν πολλών είδων διαφορετικών & παραλλήλων πραγματικοτήτων...κάποιες πραγματικότητες αφορούν ολόκληρα έθνη, κάποιες αλλές κοινωνικές ομάδες και τέλος το καλύτερο όλων είναι πως είμαστε 6,5 Δισεκατομμύρια στοιβαγμένες ψυχές σε τούτο το δύσμοιρο πλανήτη και η κάθε μια ζεί στο δικό της κόσμο...τον οποίο και αντιλαμβανόμαστε πολλές φορές ως και τον μόνο αληθινό!
Αυτό κι αν είναι ειρωνία...

Ίσως για αυτό και τα πάντα στις μέρες μας έχουν γίνει τόσο δύσκολα. Εφόσον η ζωή μας έχει περιπλακεί τόσο πολύ και εμείς οι ίδιοι έχουμε γίνει άλλο τόσο περίπλοκοι ως ανθρωπότητα με όλες αυτές τις επίκτητες και τελείως ανούσιες ανάγκες που αγωνιούμε καθημερινά να ικανοποιήσουμε δεν μου φαίνεται περίεργο το πόσο κοντόφθαλμη κοσμοθεώρια έχουμε.
Άρα, για παράδειγμα, όταν πολλές φορές διαμαρτυρόμαστε "δεν μπορώ να βρώ άκρη με τον/την σύντροφο μου", αυτό συμβαίνει επειδή δεν τα έχουμε βρεί κατά κύριο λόγο με το δικό μας προσωπικό Σύμπαν και κατά δεύτερον διότι δεν θέλουμε να κατανοήσουμε πως οι άνθρωποι στις μετάξυ τους σχέσεις θα έπρεπε να αλληλεπιδρούν συμπληρωματικά και όχι ως αντίθετα σε σύγκρουση σύμπαντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: