Άθελα, ένα σχόλιο της Versallinas μου έδωσε τροφή για το συγκεκριμένο Post. Έτσι, αντί να απαντήσω σε λίγες γραμμές στο σχόλιο της σε προηγούμενο μου Post, θεώρησα καλύτερο να γράψω ένα Post για ορισμένα πράγματα που με μια γενικότερη ταμπέλα τα κατατάσσουμε πολλές φορές στην κατηγορία του Μεταφυσικού με συνέπεια άλλες φορές να παρεξηγούνται ως ιστορίες επιστημονικής φαντασίας και άλλες φορές μας κάνουν να σκεφτόμαστε, "μπορείς να αποδείξεις αυτό που λες;".
Τι σημαίνει πρώτα απ'όλα η λέξη Μεταφυσικό;
Σαφώς και εννοείται πως έχει σχέση με την Φύση κάποιων πραγμάτων καθώς εμπεριέχει μέσα της τον όρο του Φυσικού εφόσον εμείς ως όντα κινούμαστε σε ένα καθαρά τρισδιάστατο περιβάλλον αντίληψης και εμπειρίας. Με απλά λόγια, αντιλαμβανόμαστε ως γνώση και βίωμα πολλά πράγματα (αν όχι όλα) μέσα από την τριαδική έννοια χώρου και χρόνου. Όσον αφορά το Χώρο, αυτό μεταφράζεται και οριοθετείται από μεγέθη μέτρησης που δεν είναι άλλα από το ύψος, το μήκος και το πλάτος. Δηλαδή κινούμαστε σε έναν χώρο στον οποίο εξ'ορισμού μας πλαισιώνει άρα μας περιορίζει κιόλας κατά κάποιο τρόπο. Ακόμη και τον Χρόνο, νοητικά αλλά και εμπειρικά τον έχουμε χωρίσει σε τρία μέρη. Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον. Το ότι ο ανθρώπινος Νους τον έχει "σπάσει" σε τρία μέρη αντίληψης και κατανόησης, δεν σημαίνει απαραίτητα πως στην πραγματικότητα ο Χρόνος είναι κατ'ανάγκην Τριαδικός. Ο Χρόνος είναι γραμμικός και αδιαίρετος.
Στην ουσία αυτό που μας μαθαίνει η ιδέα της Μετενσάρκωσης είναι πως δεν υπάρχει Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον. Το μέγιστο δίδαγμα είναι πως το μόνο που υπάρχει κάθε στιγμή είναι το Αιώνιο Παρόν. Επίσης ο Άνθρωπος, μέσω της ιδέας της μετενσαρκώσεως, δίνει στην ζωή έναν πνευματικό τόνο και αντιλαμβάνεται ότι η κάθε του ενσάρκωση έχει ένα βαθύτερο νόημα και αποστολή στο γενικότερο εξελικτικό Έργο του πλανήτη. Συνειδητοποιεί πως δεν έχει απλά έναν αναλώσιμο και πεπερασμένο ρόλο στα πράγματα και στο σχολείο της ζωής. Ούτε ερχόμενος από το Πουθενά, βρίσκεται εδώ μόνο για να ικανοποιήσει υλικές επιθυμίες και μετά από 70 χρόνια μέσο όρο ζωής να επιστρέψει ξανά στο Πουθενά. Ο Άνθρωπος, ως μικρογραφία του Σύμπαντος Κόσμου διακατέχεται και ορίζεται από τις ίδιες δυνάμεις (σε μικρότερη αναλογία σαφώς) από αυτές που συντελούν το Σύμπαν. Άρα ο Χρόνος είναι ένα και το αυτό. Δεν χώρισε λοιπόν ο Χρόνος τον εαυτό του σε τρία μέρη αλλά εμείς οι άνθρωποι δημιουργήσαμε αυτή την ψευδαίσθηση έτσι ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα την έννοια του Χρόνου στη ζωή μας.
Η Μεταφυσική, είναι αλληλένδετη με τη Φυσική.
Η Φυσική, έχει ως οδηγό τις πέντε μας αισθήσεις και προσπαθεί να εξηγήσει το μυστήριο της Ζωής μέσα από αιτιάσεις και αποδείξεις που έχουν σαν κινητήριο μοχλό την γενική αποδοχή και απόδειξη μιας ιδέας μέσα από όργανα μετρήσεων που πάλι έχουν να κάνουν με την εξίσωση τρισδιάστατων παραγόντων.
Η Μεταφυσική, ασχολείται με το "μετά" της Φύσεως των πραγμάτων. Την βαθύτερη τους ρίζα και έννοια δηλαδή. Πράγματα που είναι εντός εκτός κι επί ταυτα με το Φυσικό αλλά το διακατέχουν κιόλας μέσα από μια σχέση που είναι συμπληρωματική και όχι αντίθετη. Αυτό σημαίνει πως αν και αποδέχεται την ύπαρξη των πέντε αισθήσεων θεωρεί πως είναι ατελής στην εφαρμογή τους αν και εφόσον ο άνθρωπος δεν έχει καλλιεργήσει και μια ακόμα έμφυτη εσωτερική του αισθητήρια αντίληψη.
Η Μεταφυσική, επειδή ακριβώς πολλές φορές χρησιμοποιεί άλλου είδους "όργανα" μέτρησης και αντίληψης δεν ενδιαφέρεται στο να αποδείξει κάτι στο ευρύ κοινό. Το βίωμα είναι προσωπική υπόθεση. Ξεκινά από το άτομο και μένει σε αυτό ως εμπειρία. Ένας άνθρωπος ο οποίος θα βιώσει κάποια μεταφυσική εμπειρία δεν ενδιαφέρεται να πείσει και να αποδείξει σ'ένα ευρύ κοινό ανθρώπων την προσωπική του αλήθεια. Αυτό είναι δουλειά της Φυσικής και των Θετικών Επιστημών.
Γι'αυτό και γενικότερα οι επιστήμες κατόπιν εορτής έρχονται να επιβεβαιώσουν διαχρονικές αλήθειες που υποστήριζε η Μεταφυσική από τους αρχαίους χρόνους.
Κι ακριβώς επειδή, η ανθρωπότητα πέρασε μεγάλες περιόδους σκοταδισμού και δογματισμού, η Επιστήμη ως σημαντικό μέρος του Συστήματος ανέκαθεν αντιμετώπιζε πρόβλημα προόδου αλλά και επαναστατικού πνεύματος. Οι μισοί επιστήμονες αντιμάχονταν τους άλλους μισούς και όλοι μαζί σαν επιστημονική κοινότητα πέραν από το γενικότερο καλό του πλανήτη πολλές φορές μπήκαν στον πειρασμό της Δόξας αλλά και του Χρήματος. Αυτό σημαίνει κίνητρο αλλά και διαφθορά. Διότι το Έργο για το γενικό καλό μπορεί να είναι ένα πολύ σοβαρό κίνητρο αλλά για το Σύστημα ως χειραγωγός και εκμεταλλευτής της επιστημονικής ανακάλυψης προς όφελος του, σημαίνει ωφελιμιστικό κέρδος και απληστία.
Στις μέρες μας είθισται λοιπόν να ζητάμε αποδείξεις από τους πάντες και τα πάντα. Θεωρούμε πως ο λόγος κάποιου αποκτά ιδιαίτερη σημασία όταν αυτό που μας λέει μπορεί να αποδειχθεί σε τρίτους με "χειροπιαστές" μεθόδους επιβεβαίωσης των λεγόμενων του.
Ως επί το πλείστον μιας και ο Δυτικός κόσμος είχε την ανάγκη της χειροπιαστής απόδειξης μέσα από τις θετικές επιστήμες, άργησε πάρα πολύ να αποδεχθεί διαχρονικές αλήθειες που παλαιότεροι πολιτισμοί είχαν ονοματίσει μέσα από μύθους ή συμβολισμούς ώστε έτσι να περάσουν στο υποσυνείδητο της ευρύτερης μάζας των ανθρώπων διαχρονικές αλήθειες που υπάρχουν εκ καταβολής του ανθρωπίνου είδους.
Όταν οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν για το DNA (βλ.κηρύκειο του Ερμή), οι δυτικοί το ανακάλυψαν μόλις το 1953 καθώς προσπαθούσαν, με μαθηματικούς τύπους και όργανα μέτρησης που αφορούν το τρισδιάστατο πεδίο, να εξηγήσουν κάτι που άλλοι πολιτισμοί είχαν εντοπίσει εδώ και χιλιετίες χρησιμοποιώντας άλλα "όργανα μέτρησης" και αντίληψης.
Όταν η Ε.Π.Μπλαβάτσκυ στα μέσα του 1800, μίλησε για υποατομικά σωματίδια η επιστημονική κοινότητα μόλις το 1964 άρχισε να υποψιάζεται περί αυτού με τελική ορθολογιστική απόδειξη μόλις το 2000!
Όταν ο Ανατολίτικος Εσωτερισμός, όχι μόνο ανέφερε αλλά και απεικόνιζε λεπτομερώς το ενεργειακό σώμα κοινώς αποκαλούμενο ως Αύρα, στην Δύση άρχισαν να λογαριάζουν αυτό το ενδεχόμενο μόλις το 1939(?!) όταν και ανακαλύφθηκαν από το ζεύγος Κίρλιαν, οι Φωτογραφίες Κίρλιαν. Ακόμη και εκεί όμως υπήρξε κύμα σκεπτικισμού και επιθέσεων από επιστημονικά κατεστημένα καθώς τα συμφέροντα που παίζονταν ήταν πολλά και κυρίως χρηματικά (βλ. φαρμακοβιομηχανίες).
Όταν ο Καρλ Γιουνγκ, έχτισε γέφυρες ανάμεσα στην επιστήμη και στις παραδόσεις των αρχαίων λαών δίνοντας μέγιστη προσοχή και σημασία στα σύμβολα και στην μυστικιστική όψη της ζωής, οι ορθολογιστές κοντόφθαλμοι συνάδελφοι του τον χαρακτήρισαν αλλοπαρμένο.
Όταν ο Πυθαγόρας, αποκαλέστηκε ως πατέρας των μαθηματικών και της μουσικής κανείς δεν σκέφτηκε πως πριν απ'όλα ήταν Μέγας Μυστικιστής και Μύστης των Αρχαίων Μυστηρίων.
Η λίστα είναι ατελείωτη. Τα παραδείγματα είναι εκατοντάδες και προσωποποιούνται μέσα από εξέχουσες μορφές που εκπροσωπούν όλους τους τομείς των Τεχνών και των Γραμμάτων. Ο Ορθολογισμός απέτυχε οικτρά και αυτό πλέον το γνωρίζει η πλειοψηφία των επιστημόνων. Στις μέρες μας, Φυσικοί επιστήμονες και Καλλιτέχνες κάνοντας στροφή 360 μοιρών, κοινωνούν μέσα από τις αρχαίες μεταφυσικές παραδόσεις προσπαθώντας να βρουν δίοδο εξήγησης που αφορά την γενεσιουργό δύναμη και τις ποικίλες εκδηλώσεις αυτής (βλ. Ανώτερα Μαθηματικά, Θεωρία του Χάους, Κβαντική Φυσική, Κυβισμός, Σουρεαλισμός κτλ).
Ο Εσωτερισμός δεν είναι Θεωρητική Φιλοσοφία.
Αποτελεί έναν συγκρητισμό και συνδυασμό Φιλοσοφιών, Θρησκειών, Τεχνών και Επιστημών όμως πάνω απ'όλα είναι μια βιωματική αντίληψη του Φιλοσοφείν με πρακτική εφαρμογή στην καθημερινότητα μας. Η ξερή γνώση που είναι απλά πληροφορία και δεν σε κάνει καλύτερο ως Άνθρωπο, πρώτα στα απλά και καθημερινά πράγματα της ζωής δεν είναι πραγματική γνώση. Είναι παπαγάλισμα Ιδεών που δεν σου ανήκαν ποτέ διότι πολύ απλά ουδέποτε βίωσες την βαθύτερη αλήθεια τους.
Ας βιώσουμε λοιπόν τη Γνώση που θα μας επιτρέψει να γίνουμε πιο θετικοί άνθρωποι και τότε θα μπορέσουμε να βαδίσουμε προς την κατάκτηση της Ανώτερης Γνώσης που είναι η Αλήθεια Ορατών & Αοράτων.
Για το τέλος, ας έχουμε το παρακάτω ρητό για οδηγό μας...
"Να βιώνεις ότι διδάσκεις και να διδάσκεις ότι βιώνεις"
29.9.07
Περί αποδείξεως του Εσώτερου
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
6 σχόλια:
Photo Source:
Chaos & Order
by
Robert Maitland
Τρελά τριπαρίσματα έχεις φάει κολλητέ.
Το νου σου.
Κάποια πράγματα μπορεί κα να σε σαλτάρουν.
Τι λέω κι εγω.
anyway...
δεν ξέρω αν τα λέω σε εσένα ή σε εμένα.
Μάλλον σε σένα το λες διότι εγώ προς στιγμήν χαίρω άκρας υγείας... ;)
Καλημέρα.... Από σπόντα σε βρήκα... θέλω να σε ρωτήσω μερικά πράγματα...
Μήπως τα έχεις μπλέξει λιγάκι?
Λες ότι ως όντα κινούμαστε καθαρά σε ένα τρισδιάστατο περιβάλλον... Αυτό κατ'αρχάς είναι λάθος... Κινούμαστε σε τετραδιάστατο περιβάλλον... τρεις διαστάσεις χώρου (μήκος, πλάτος, ύψος) και μία αυτή του χρόνου.
Το ότι βιωματικά ή εμπειρικά κάποιοι χωρίζουν ή νοούν το χρόνο ως τρία κομμάτια διακριτά μεταξύ τους, άπτεται ως αντίληψη, στη μεταφυσική... που πολύ σωστά δεν αχολείται με αποδείξεις αλλά με βιώματα... Ο χρόνος είναι μια φιλοσοφική έννοια την οποία ακόμη δεν έχουμε πλήρως αντιληφθεί... Δεν αποτελεί παγκόσμια σταθερά... Δεν κυλάει το ίδιο εδώ στη γη και στο διάστημα, δεν κυλάει το ίδιο όταν βρίσκεσαι σε στάση, ή όταν κινείσαι... αλλάζει ανάλογα με τις συνθήκες και τους παρατηρητές... Ο παρατηρητής αλλάζει και επηρρεάζει το παρατηρούμενο...
Η μεταφυσική για μένα προσωπικά δε μπορεί να εξηγήσει με αξιοπιστία τίποτα... Και αυτό γιατί τα βιώματα (στα οποία και μόνο) στηρίζεται η μεταφυσική, είναι εξαρτώμενα από τον παρατηρητή.... οι συνθήκες δε, της παρατήρησης, είναι αδύνατο να επαναληφθούν....
Οι επιστήμες που τις παρουσιάζεις και ως αντίτιθέμενες στην πρόοδο πολλές φορές, είναι εξ'ορσιμού προοδευτικές... Συνεχώς ψάχνουν το νέο και αμφισβητούν το παλιό... Οι μεταφυσική είναι που μένει στάσιμη ανά τους αιώνες...
Σίγουρα λόγω των σχολαστικών αποδείξεων που απαιτούν οι επιστήμες, πολλές ανακαλύψεις αργούν ακόμη και αιώνες... Ο Δημόκριτος μίλησε για το άτομο χιλιάδες χρόνια πριν αποδειχτεί η ύπαρξή του, αν και τελικά αποδείχτηκε πως δεν είναι αυτό που η λέξη εννοεί, μιας και τομείται.
Όμως αυτό δεν αποτελί λόγο να πάψουμε να απαιτούμε λογικά και στέρεα δομημένες αποδείξεις πρωτού δεχτούμε κάτι... Αλλιώς αν πιστεύαμε τα βιώματα του καθενός, θα πατούσαμε πάνω σε πολύ σαθρά θεμέλια.
Όμως έστω πως δεχόμασταν τα βιώματα του καθενός, έστω πως ήταν και σωστά όλα. Έστω πως οι αρχαίοι έλληνες είχαν περιγράψει και διανοηθεί το DNA... Το είχαν περιγράψει αρκετά σαφώς, ώστε να μπορούμε από τότε να επέμβουμε σε αυτό? Να κατανοήσουμε τον τρόπο λειτουργίας του και γιατί αποτυγχάνει κάποιες φορές με αποτέλεσμα να αρρωσταίνουμε?
Συμφωνώ πως οι πέντε αισθήσεις μας είναι ατελείς... Παρόλα αυτά, όσο η ανθρώπινη ύπαρξη εξελίσσεται η νοητική μας ικανότητα αυξάνει... Καλύπτουμε τα κενά των αισθήσεών μας με ανθρώπινες (επι)νοήσεις... Αντιθέτως η μεταφυσική παραμένει σαθερή... και αν θες τη γνώμη μου, η μεταφυσική είναι αυτή που στηρίζεται κατ'εξοχήν και κατ'αποκλειστικότητα στις 5 αισθήσεις και όχι η επιστήμη...
Η μεταφυσική είναι κολλημένη στην ανθρώπινη αντίληψη όπως αυτή μεταφράζεται από τα διάφορα αισθητήρια του ατελούς οργανισμού μας... Αλλιώς μεταφράζει ο κάθε άνθρωπος τα δεδομένα και τα ερεθίσματα που δέχεται από το περιβάλλον του και γι'αυτό τις περισσότερες φορές (αν όχι όλες...) τα μεταφυσικά βιώματα δεν είναι άλλο από παραλοιρήματα... Μέσα στα εκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων τέτοια, σίγουρα υπάρχουν πιθανότητες κάποια από αυτά να έχουν κάποια αντιστοιχία με πραγματικά υπάρχοντα φαινόμενα ή αντικείμενα... Αυτό δε νομίζω πως συνιστά ικανή και αναγκαία συνθήκη να πετάξουμε στην άκρη την ανάγκη για αποδείξεις και να δεχτούμε το κάθε μεταφυσικό βίωμα ως αληθινό...
Η μεταφυσική με τη φυσική κατά την ταπεινή μου άποψη δεν έιναι αλληλένδετες... Έχουν ίσως κάποια τυχαία σημεία τομής αλλά κατά τ'άλλα είναι παράλληλες...
Λες: "Κι ακριβώς επειδή, η ανθρωπότητα πέρασε μεγάλες περιόδους σκοταδισμού και δογματισμού, η Επιστήμη ως σημαντικό μέρος του Συστήματος ανέκαθεν αντιμετώπιζε πρόβλημα προόδου αλλά και επαναστατικού πνεύματος." Η επιστήμη δεν ήταν και δε θα είναι ποτέ μέρος του συστήματος... Σκοταδισμός επέρχεται πάντα όταν πολεμάται η επιστήμη και επικρατεί η μεταφυσική... ο μεσαίωνας είναι το πιο κλασικό παράδειγμα... ήταν η γιορτή της μεταφυσικής και η δίωξη της επιστήμης... Όσο για το σήμερα, μπορεί φαινομενικά να σου δίνεται η εντύπωση πως η επιστήμη δρα στην υπηρεσία του χρήματος και του συστήματος, όμως υπάρχουν πάντα μέσα στους κόλπους της επιστήμης ελέυθεροι επιστήμονες που ανακαλύπτουν αλήθειες που δεν αρέσουν στο σύστημα και διώκονται γι'αυτό... Πάρε για παράδειγμα τους επιστήμονες που μιλούν για τις επιπτώσεις της καταστροφής του περιβάλλοντος και το ρόλο των ΗΠΑ σε αυτή την καταστροφή... Όχι μία αλλά πολλές φορές στο παρελθόν οι συστάσεις τους πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων και αποσιωπήθηκαν από το σύστημα... ενώ διάφορα επιστημονικά περιοδικά κατήγγειλαν αυτή τη στάση του συστήματος...
Για να μη μακρυγορώ όμως... Μου φαίνεται πως έχεις δώσει μεγαλύτερο βάρος στη μεταφυσική σου κατάρτιση και έχεις ακούσει για την επιστήμη μόνο από τους μεταφυσικούς...
Βεβαίως δέχομαι πως με εμένα πχ συμβαίνει το αντίθετο... Έχω δώσει μεγαλύτερο βάρος στην επιστήμη και έχω ακούσει για τη μεταφυσική ελάχιστα και αυτά κυρίως προερχόμενα από τους επιστήμονες...
Και κάτι τελευταίο... Λες: "Ο Ορθολογισμός απέτυχε οικτρά και αυτό πλέον το γνωρίζει η πλειοψηφία των επιστημόνων" Κάνεις σύγχηση εννοιών... ο ορθολογισμός δεν έχει αποτύχει... Ο ντετερμινισμός απέτυχε... Άλλο το ένα, άλλο το άλλο... Η θεωρία της σχετικότητας και αργότερα η κβαντομηχανική και η θεωρία του χάους ήρθαν να καταρρίψουν την ντετερμινιστική αντίληψη του σύμπαντος, όμως και η νέα μορφή αντίληψης των πραγμάτων δεν έχει απορρίψει τον ορθολογισμό ως εργαλείο αντίληψης και τεκμηρίωσης...
ΥΓ. Επειδή μερικές φορές, όταν μιλάω φαίνεται στο συνομιλητή μου πως του κάνω προσωπική επίθεση ενώ στην πραγματικότητα απλώς το παίρνω κάπως πιο θερμά απ'όσο θα 'πρεπε... μην το δεις το παραπάνω ως επίθεση... δες το σαν ανταλλαγή... όπως και θα έπρεπε να είναι... :)
Μόνο και μόνο που έκατσα και έγραψα τόσες σειρές έστω ένα "άντε και γαμήσου" δεν το αξίζω? :p
Ένα αινιγματικό "ίσως"? κάτι τι βρε αδερφέ :p
anywayz...
@It is,
Γιατί να σε βρίσω?!
Επειδή έχεις διαφορετική άποψη από μένα; Ίσα ίσα που σε ευχαριστώ πολύ για το ότι ασχολήθηκες με το παραπάνω κείμενο. Είναι σημαντικό για μένα κάποιος να σχολιάζει όπως εσύ και όχι να γράφει κάτι από τυπικότητα. Όσον αφορά την απάντηση μου σε σένα δεν έχεις παρά να κοιτάξεις το Post ανέβασα στις 03/10.
Να είσαι καλά...:)
Δημοσίευση σχολίου