21.10.06

FIELDS OF THE NEPHILIM - Tribute


Λοιπόν, σήμερα θα αναφερθώ σε ένα από τα δύο βασικότερα "κολλήματα" μου που αφορούν την μουσική και το αναφέρω ως "κόλλημα" διότι όσα χρόνια και να πέρασαν (θαρρώ πως είναι πάνω από 10) από τότε που πρωτοάκουσα τα συγκεκριμένα γκρουπ ακόμα στην συνείδηση μου παραμένουν ως κάτι το ιδιαίτερα ιδιαίτερο. Το ένα είναι οι Dead can Dance και το άλλο είναι οι Fields of the Nephilim. Για τους DCD θα γράψω στο προσεχές μέλλον. Σήμερα θα αναφερθώ εκτενέστερα στους Fields of the Nephilim καθώς η περίπτωση τους ήταν και παραμένει για μένα κάτι το οποίο έχει περισσότερο να κάνει με ένα μοναδικό πάντρεμα Εσωτερισμού και μουσικής.

Οι F.O.T.N. είναι μια μπάντα που προσωπικά θεωρώ πως κατάφερε στον μέγιστο βαθμό να αποδώσει με τον δικό της μαγευτικό τρόπο ένα πιστό ορισμό για το τι είναι Gothic Rock σαν θεματολογία, ατμόσφαιρα και φυσικά ηχοχρώματα. Βέβαια πριν από αυτούς πρωτεργάτες της Gothic σκηνής υπήρξαν οι επίσης μεγαλειώδης Sisters of Mercy. Κατόπιν, όμως οι F.O.T.N. έχοντας στις τάξεις τους τον χαρισματικό, μυστηριώδη, αλλόκοτο και frontman της μπάντας Carl Mc Coy κατάφεραν όχι μόνο να ξεχωρίσουν από την αρχή αλλά και να αγγίξουν τις κορυφές της Gothic σκηνής σε τέτοιο βαθμό που μέχρι και σήμερα διατηρούν ένα πολύ σκληρό πυρήνα οπαδών σε όλο τον κόσμο.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Οι F.O.T.N. δημιουργήθηκαν το 1984 στη πόλη Stevenage που ανήκει στην κομητεία του Hertfordshire της Βρετανίας. Το αρχικό line-up αποτελείτο από τους Carl Mc Coy (vocals), Gary Wisker (saxophone?!), Tony Pettitt (bass), Paul Wright (guitar), Nod Wright (drums). Η αρχή έγινε με το debut EP Burning the Fields ('85), κατόπιν ο Wisker αποχώρησε και τη θέση του πήρε ο Peter Yates σαν δεύτερος guitarist.

Το όνομα της μπάντας αναφέρεται στην Βιβλική φυλή των εκπεσόντων αγγέλων Νεφιλίμ για τους οποίους ένα χωρίο της Γένεσσης λέει πως τα Νεφιλίμ ήταν άγγελοι οι οποίοι κατέβηκαν στην Γη και συνουσιάστηκαν με θνητές γυναίκες και γεννήθηκαν ανθρωποειδή γίγαντες (βλ. Τιτάνες). Επίσης, το Βιβλίο του Ενώχ αφηγείται την ιστορία 200 περίπου επαναστατών αγγέλων που αποφάσισαν να παραβούν τους ουράνιους νόμους και να κατέβουν στη γή και να μάθουν στους ανθρώπους την Τέχνη της Μαγείας και να τους δώσουν την μυστική Γνώση. Μετά την κάθοδο τους στη γη οι φύλακες βυθίζονται σε γήινες απολαύσεις με επιλέγμενες συζύγους και δεν μπορούν κατόπιν να επιστρέψουν πίσω. Από εκεί θα γεννηθούν οι Γιγάντιοι Νεφιλίμ. Επειδή δεν είναι αυτό το θέμα μας όμως σχετικές πληροφορίες για τα Νεφιλίμ μπορείτε να βρείτε στην Βίβλο, στην φιλοσοφία των Σουμέριων, στο Βιβλίο του Ενώχ καθώς και στη σειρά των βιβλίων του Zecharia Sitcin.
Σαφώς και από όλα τα παραπάνω ο Mc Coy ήταν επιρρεασμένος όταν έχτιζε την περσόνα των F.O.T.N. αλλά σε γενικότερα πλαίσια οι στίχοι και η φιλοσοφία του έχουν σαν γνώμονα προσωπικές του αποκαλύψεις και βιώματα στα εσωτερικά πεδία. Γι'αυτό και δια μέσου της δισκογραφικής δουλειάς του θα δείτε το πως συνυπάρχουν και δένουν αρμονικά οι Σουμέριοι, η Μαγεία του Χάους, ο Aleister Crowley, η μυθολογία του Κθούλου και διάφορες Ινδιάνικες Σαμανιστικές τελετές.


Εξαρχής η φιγούρα του Mc Coy και οι μουσική των F.O.T.N. δημιούργησαν παραλλήρημα στο Βρετανικό Gothic κοινό. Τα μέλη του γκρουπ ανέβαιναν στη σκηνή ντυμένα με στυλ outlawed cowboys και εν μέσω καπνών εμφανίζονταν σαν Νεφιλίμ απο τα μαγνητικά πεδία. Ο Mc Coy τις περισσότερες φορές φορούσε γυαλιά θέλωντας να προστατέψει τα μάτια του από τα φώτα καθώς πρέπει να σημειώσουμε πως εκ γεννετής οι κόρες των ματιών του δεν είχαν χρώμα γι'αυτό και σε πολλά videoclips θα τον δείτε πότε με πράσινα, καστανά ή γαλάζια μάτια! Ένας ομολογουμένα πολύ όμορφος άντρας με κοτσιδάκια ίδια σε στυλ με τις κέλτικες clan που οι περισσότεροι μετά από πολλά χρόνια είχα την ευκαιρία να δούμε στην ταινία "Braveheart" είχε κάνει τον γυναικείο πληθυσμό να τον λατρεύει αλλά όχι απαραίτητα να τον καταννοεί κιόλας.

Καθώς οι Fields of the Nephilim, συνέχιζαν να εκπλήσσουν κριτικούς και κοινό με τις διαφορετικές δουλειές σε ατμόσφαιρα και ύφος, ο Carl Mc Coy ένιωθε όλο και πιο άβολα με την όλη κατάσταση που έδειχνε να έχει βγει εκτός ελέγχου εφόσον το τελευταίο πράγμα που ήθελε ο ίδιος ήταν να του συμπεριφέρονται σαν ανδρείκελο ενός Rock Star. Ένα υστερικό γυναικείο κοινό συγκεντρώνοταν έξω από το καμαρίνι του μετά από συναυλίες και το μόνο που του έλεγε ήταν το πόσο όμορφος ήταν ή το πόσο τους άρεσαν τα περίεργα ρούχα του. Το νόημα έδειχνε να έχει χαθεί. Η αντίστροφη μέτρηση είχε αρχίσει...

Το 1989 βγήκε το single "Psychonaut", το οποίο όχι μόνο έφτασε το #2 στα UK Indie Charts αλλά ήταν και το αποκορύφωμα για τα τότε δεδομένα εφόσον στο μεν videoclip ο Mc Coy μαζί με όλα τα μέλη του γκρουπ παρουσιάζει τον εαυτό του σαν Σαμάνο και πραγματοποιεί στην πραγματικότητα την ινδιάνικη Τελετή του Ήλιου θυσιάζοντας το σάρκινο κορμί του για τις αμαρτίες της ανθρωπότητας (ωστόσο, κάποιοι είπαν το αντίθετο δηλ. ότι το έκανε αντίρροπα θέλοντας έτσι να ειρωνευτεί την κατάσταση της ανθρώποτητας σε αντίθεση με αυτό που πρεσβεύει η Χριστιανική Αγάπη)! Φήμες λένε πως επειδή κατά κάποιο τρόπο του είχε απαγορευτεί να πραγματοποιήσει αυτή του την ιδέα μην μπορώντας να βρεί στούντιο για να γυρίσει το κλιπ πως στο τέλος ο Peter Gabriel του παραχώρησε το δικό του μιας και γνωρίζονταν χρόνια πριν αλλά και επειδή ο Gabriel ήταν και αυτός πολύ μπασμένος στον Αποκρυφισμό. Επίσης, πολύ θεωρούν πως και οι στίχοι του τραγουδιού είχαν προφητικό χαρακτήρα καθώς μιλούσε για όλους και για όλα με αποκρυφιστικό τρόπο μιας και στο τέλος έκλεινε με ένα εδάφιο από το Νεκρονομικόν.

Το 1990 και ενώ είχε βγεί το κορυφαίο (κατά πολλούς) άλμπουμ των F.O.T.N. με τίτλο "Elizium" κάνοντας τον κόσμο να παραμιλά, ο Mc Coy αποφασίζει να διαλύσει το γκρουπ ενώ είχαν προηγηθεί και συναυλίες τους όπου ο Mc Coy, τραγουδούσε με γυρισμένη την πλάτη στο κοινό δείχνωντας τους έτσι πως εφόσον δεν καταννοούν το έργο του δεν ήθελε να τους δίνει καν σημασία! Η απόφαση του leader frontman είχε ήδη παρθεί εδώ και καιρό και δεν γινόταν να αλλάξει. Πλήρωσε τα υπόλοιπα μέλη του γκρουπ τα δικαιώματα του ονόματος της μπάντας και αποχώρησε.


Κατόπιν, χρειάστηκαν 6 ολόκληρα χρόνια για να δούμε κάποια δουλειά του αλλά το 1996 μας αποζημείωσε και με το παραπάνω εφόσον κυκλοφόρησε δίσκο σαν Nefilim με τον τίτλο "Zoon". Ένας δίσκος που ήταν μεγάλη έκπληξη για τους απανταχού φαν των Nephilim εφόσον η ακουστική του είχε speed-metal κατευθύνσεις κάνοντας παραδοσιακά γκρουπ του χώρου όπως οι Sepultura να υποκλιθούν. Κάποιοι κριτικοί επειδή δεν μπορούσαν να αποδώσουν κάποιο σαφή ορισμό για το τι είναι αυτό ακριβώς που παίζει, τοποθέτησαν τον δίσκο στην κατηγορία Nightmare Metal, εκ της οποίας μοναδικός αντιπρόσωπος ήταν μόνο ο Carl Mc Coy! Στο μεν εξώφυλλο, ο ίδιος ο Mc Coy ποζάρει με ιερατικά ρούχα κάνοντας το σήμα της Ιερής Σιωπής που με τον ίδιο τρόπο απεικονιζόταν στην αρχαία Αίγυπτο από τον Θεό Harpocrates. Το στήσιμο της φωτογράφησης φυσικά και ήταν κλεμμένο από τον Aleister Crowley (του οποίου είναι και μεγάλος θαυμαστής ο Mc Coy).


Αφού έκανε πάλι αυτό που ήθελε σε δημιουργικό επίπεδο και μετά από πολλά προβλήματα με εταιρίες που του έκαναν πόλεμο για να πάρουν όσα περισσότερα λεφτά μπορούσαν από τα διάφορα ακυκλοφόρητα κομμάτια του που είχαν στο αρχείο τους μα προπάντων χωρίς ο ίδιος να βιάζεται (εφόσον είχε καταπιαστεί με διάφορα άλλα projects και φυσικά με την εταιρία artwork που έχει φτιάξει ο ίδιος την "Sheer Faith") εν έτη 2005 βγήκε στην αγορά η τελευταία του δισκογραφική δουλειά το "Mourning Sun". Ένας δίσκος που συνδιάζει την λυρικότητα των Fields of the Nephilim αλλά και την δύναμη των Nefilim. Σε αυτόν τον δίσκο, ο Mc Coy μέσα από μια ενδοσκοπική ματιά πραγματεύται μέσα από την προσωπική του συμβολική γλώσσα τις εξελίξεις όχι μόνο σε κοινωνικό επίπεδο μα πάνω απ'όλα σε Κοσμικό προλέγωντας με καλλύμενο τρόπο τις δοκιμασίες που καλείται η ανθρωπότητα να υπερβεί για ένα καλύτερο πνευματικό Αύριο.


Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά για τον άνθρωπο και μουσικό frontman των F.O.T.N. καθώς υπάρχουν πολλά περιστατικά αλλά και γεγονότα που τον σκιαγραφούν παρ'όλα αυτά ο ίδιος ποτέ δεν ήθελε να δίνει συνεντεύξεις αλλά και ούτε να μιλά για την προσωπική του ζωή. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει ένα σκληροπυρηνικό αποκρυφιστικό τάγμα που λέγεται "The Order of the 24th Moment". Κανείς δεν γνωρίζει κάτι πέραν αυτού αφού το τυλίγει πλήρη μυστικότητα. Μάλιστα στο προσωπικό site του Mc Coy, υπάρχει το εξής announcement: "Όποιος ενδιαφέρεται για το 24th Moment μην επικοινωνήσει μαζί μας αν θέλουμε ξέρουμε που θα τον βρούμε εμείς".





Discography

Albums

May 1987 "Dawnrazor"
Sep 1988 "The Nephilim"
Sep 1990 "Elizium"
Apr 1991 "Earth Inferno" (live)
Nov 2005 "Mourning Sun"

Singles

Oct 1986 "Power"
Apr 1987 "Preacher Man"
Jul 1987 "Burning The Fields (EP)"
Oct 1987 "Blue Water"
Jun 1988 "Moonchild"
May 1989 "Psychonaut"
Jul 1990 "For Her Light"
Nov 1990 "Sumerland (Dreamed)"
Sep 2002 "From The Fire"


Other releases

* Returning To Gehenna, Oct 1987 (compilation)
* Laura, 1991 (compilation)
* BBC Radio 1 - Live in Concert, 1992
* Revelations, 1993 (compilation)
* Zoon, 1996
* From Gehenna To Here, 2001 (compilation)
* One More Nightmare (Trees Come Down A.D.), 2000
* One More Nightmare, 2002
* Fallen, 2002 (unofficial demos)
* Genesis and Revelations , 2006 (unofficial release & DVD)


Videos

* Forever Remain, 1988 (live)
* Morphic Fields, 1989
* Visionary Heads, 1991 (live)
* Revelations, 1993
* Revelations/Forever Remain/Visionary heads, 2002 Compilation DVD

7 σχόλια:

Bliss είπε...

wx to gurisame sto goth:D

dikos mas eisai

Άβατον είπε...

@Margouli,
Xaxaxa..!
Καλή μου, αυταπάτασε αν νομίζεις πως ο Άβατον θα περιοριστεί σε ένα μουσικό ιδίωμα. Ειδικά αν σκεφτείς πως στο σπίτι μου έχω πάνω από 2500 δίσκους.
Καλό είναι να ακούμε ότι δεν προσβάλει τα αυτιά μας. ;)

Bliss είπε...

exeis apoluto dikio!
pes to ston aderfo mou pou me 8ewrei ntroph ths oikogeneias:D

egw goystarw mousikh!

2500 diskous?;/

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Ωραιος!!!
Πολυ καλα ακουσματα!!!

toolman είπε...

poli kalo post an kai pote de m'arese to gothic panta theorousa megali morfi ton mc coy.
to zoon me eixe ekpliksei thetika, epeidi isos ksefevge ap'to gothic. exei APISTEFTH atmosfaira!! kai to kainourio mou arese arketa.

toolman είπε...

ego eimai o evangelos, ekana malakia me to sign up....

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραίο αρθρο για Nephilim αγαπημένοι...περιμένω με ανυπομονησία να δώ το άρθρο σου για τους Dead Can Dance (τους γνώρισα και είδα απο κοντά πριν 1,5 χρόνο στην Ιρλανδία).

Χερετισμούς Γιάννης.